Asunnottomuutta vähennetään panostamalla kaupunkeihin

Tänään vietetään asunnottomien yötä ympäri Suomea.
 
Asunnottomuus on suurimpia erilaisiin sosiaalisin ongelmiin johtavia kysymyksiä. Jokaiselle tulee tarjota asunto – siitä lähtee myös muiden elämän haasteiden ratkaiseminen.
 
Tärkein ratkaisu asuntopulaan ja korkeaan vuokratasoon on rakentaa lisää asuntoja. Niitä tarvitaan kaikkialle kasvaviin kaupunkeihin, mutta erityisesti Helsinkiin. Helsinkiin suuntautuu paitsi kaikista kovin muuttoliike ja näin ollen myös asuntopula, puolet Suomen asunnottomista on helsinkiläisiä. Ja vaikka asunnottomien määrä on pienessä laskussa, on asunnottomien nuorten määrä kasvanut jopa 10%. Tämä on huolestuttava kehityssuunta.
 
Mutta pelkkä asuntotuotannon lisääminen ei riitä. Kaikille asunnon saaminen ykisityisiltä vuokramarkkinoilta ei ole helppoa. Jos on esimerkiksi luottotiedot menneet tai päihdeongelmia, on vaikea löytää vuokranantajaa, joka haluaisi vuokrata asunnon.
 
Siksi tarvitaan myös sosiaalista asuntotuotantoa. Voittoa tavoittelemattomia kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuottajia ja kaupungin omaa asuntotuotantoa. Sosiaalisella asuntotuotannolla mahdollistetaan jokaiselle asunto, vaikkei yksityiseltä markkinalta sitä pystyisikään saamaan.
 
Asunnottomuus ratkaistaan panostamalla sinne, missä sitä esiintyy. Siksi myös valtion tasolla tulee panostaa kaupunkeihin ja kannustaa lisäämään asuntotuotantoa.

Start typing and press Enter to search