Kohtaamisilla kiinnostavaa Helsinkiä

Helsinki on elävä kaupunki, jolla on valtavasti potentiaalia kasvaa ja kehittyä Euroopan kiinnostavimmaksi metropoliksi. Meidän vahvuuksia ovat muun muassa monipuolinen ja koko ajan kasvava kulttuuriskene jokaiselle avoimista tapahtumista, kuten ravintolapäivistä ja siivouspäivien katukirpputoreista, aina uniikkeihin sompasaunoihin ja kansainvälisesti kiinnostaviin Flow-festareihin asti. Elävä kaupunkikulttuuri tekee Helsingistä yksilöllisen ja kiinnostavan kaupungin. Tällaset jutut on meille Euroopan reunalla majailevalle pienelle kansalle tärkeitä. Ne paitsi tekevät tästä kaupungista paikan, josta olla ylpeä, myös tuovat tänne turisteja ja nostavat meidät mm. Lonely Planetin tai Monoclen kaltaisten huippujulkaisujen kärkikaupungiksi. Tehdään Helsingistä kansainvälisesti kiinnostava kaupunki, johon osaajat ulkomailta haluavat muuttaa.

 

Kaupungin hallinnon tehtävä on sallia ja mahdollistaa monenlaista toimintaa. Tukea niin rahallisesti kuin myös auttamalla ihmisiä löytämään tekijöitä ja tiloja toteuttaakseen mitä villeimpiäkin ajatuksia. Kaupunkiin on tärkeää luoda paikkoja, joissa mahtuu ja saa järjestää tilaisuuksia – myös ilmaiseksiKaiken rakennettavan ei myöskään tarvitse tai kuulu olla pysyvää. Väliaikaiset tilat luovat mahdollisuuksia erilaisille matalan kynnyksen pop-up-toimijoille.

 

Kaupunki voisi myös tarjota alustan – appin, nettisivun, fyysisen foorumin, jossa kaupunkiaktivistit ja tapahtumatoimijat voisivat löytää ja tavata toisiaan. Hyviä ideoita syntyy jatkuvasti ja niiden toteuttamiseen tarvitsee usein monenlaisia tyyppejä. Ihmisten yhteensaattaminen lisää toteutuneiden projektien määrää ja tekee tästä kaupungista tapahtumarikkaamman.

 

Uusia ja kiinnostavia juttuja syntyy, kun ihmiset kohtaavat toisiaan. Kohtaamiset johtavat ajatusten ja tiedon vaihtoon ja luovuuden määrä kaupungissa lisääntyy. Kaupunkitaloustieteen mukaan kaupungit, joissa ihmiset kohtaavat enemmän, mahdollistavat suuremman määrän pieniä ja monipuolisempia yrityksiä. Myös työmarkkinat toimivat paremmin – vaikka työpaikan menettäisikin, on luovissa kaupungeissa monia uusia työpaikkoja ja yrityksiä vaihtoehtona. Tällaiset kaupungit ovat myös vetovoimaisempia, niihin halutaan muuttaa ja niissä halutaan asua.

 

Kaupunkisuunnittelulla pystytään vaikuttamaan paljon ihmisten kohtaamisiin. Lyhyet, käveltävät välimatkat, penkit, paikat, joissa on lupa harhailla ja oleskella, puistot, kadulle aukeavia liiketilat ja houkuttelevat julkisen liikenteen yhteydet lisäävät kaikki kohtaamisten määriä. Tehdään siis kaupunkia, jossa ihmiset kohtaavat toisiaan. Tärkein askel tässä on rakentaa tiivistä kaupunkia. Tiiviissä kaupungissa ihmiset asuvat lähekkäin ja lähellä palveluita, mikä johtaa entistä useampaan kohtaamiseen ja uusien ideoiden syntymiseen.

 

Sameli Sivonen, arkkitehtuurin ja taloustieteen opiskelija, elävän kaupunkikulttuurin kuluttaja.

Ehdolla huhtikuun kuntavaaleissa Vihreiden listalla.
Tuu mukaan rakentamaan kohtaamisten Helsinkiä, liity Samelin tukiryhmään!

Start typing and press Enter to search