Lennot verolle ja tunneli Tallinnaan!

Jos halutaan vaikuttaa ilmastopäästöihin, on meidän pakko alkaa vaikuttaa ihmisten lentämiseen.
 
Lentomatkailulla on erikoinen asema liikenteessä: siinä, missä niin junien, bussien kuin henkilöautojenkin polttoainetta verotetaan, lentoliikenne saa ostaa kerosiininsa verovapaasti. Huolimatta siitä, että lentoliikenteen päästöjen uskotaan nousevan tällä kehityksellä muodostamaan jopa neljäsosan Euroopan unionin päästöistä vuoteen 2050 mennessä. Tällä hetkellä päästöjen määrä on 2% EU:n päästöistä, eli kasvu on todella merkittävä. Samaan aikaan, kun lentolippu voi usein olla jopa halvempi, kuin sama matka vähäpäästöisemmällä maan pintaa pitkin kulkevalla joukkoliikenteellä.
 
Ruotsissa astui huhtikuun alusta voimaan lentovero, jonka suuruus vaihtelee EU:n sisäisten lentojen kuudesta eurosta kaukolentojen 40 euroon. Summa on pieni, mutta symbolinen vaikutus suuri.
 
Helsingin sanomat kertoo teettämästään tutkimuksesta, josta käy ilmi, että yli puolet suomalaisista olisivat valmiita ottamaan käyttöön lentoveron. Lentovero on siis suositumpi Suomessa kuin Ruotsissa.
 
Nyt poliitikot herätys siellä Arkadianmäellä! Tässä on vero, jota yli puolet suomalaisista kannattaa. Eiköhän siis säädetä se ja ohjata liikkumista kohti kestävämpiä liikennemuotoja! Suomalaiseen lentoveroon voitaisiin toki tehdä vielä parannuksia länsinaapurin malliin. Vero voisi esimerkiksi määräytyä toteutuneiden päästöjen mukaan. Tämä kannustaisi lentoyhtiöitä tulevaisuudessa kokeilemaan esimerkiksi vähäpäästöisempiä polttoaineita, joita parhaillaan kehitellään.
 
Toinen tärkeä askel lentomatkailun vähentämiseksi on vaihtoehtoisten liikenneyhteyksien parantaminen. Helsinki-Tallinna -tunnelin selvitys valmistui helmikuussa. Nyt tarvitaan rohkeita askelia myös valtion suunnalta, jotta tämä lentoliikenteelle vaihtoehdon luova junayhteys Suomen ja Euroopan välille saadaan toteutettua!

Start typing and press Enter to search