Lennot verolle

 

Jos halutaan vaikuttaa liikenteen ilmastopäästöihin, on meidän pakko alkaa vaikuttaa myös ihmisten lentämiseen.

Lentomatkailulla on erikoinen asema liikenteessä: siinä, missä niin junien, bussien kuin henkilöautojenkin polttoainetta verotetaan, lentoliikenne saa ostaa kerosiininsa verovapaasti. Huolimatta siitä, että lentoliikenteen päästöjen uskotaan nousevan tällä kehityksellä muodostamaan jopa neljäsosan Euroopan unionin päästöistä vuoteen 2050 mennessä. Nyt päästöjen määrä on 2% EU:n päästöistä, eli kasvu on todella merkittävä, jos asiaan ei puututa. Samaan aikaan, kun lentolippu voi usein olla kymmeniä kertoja halvempi kuin sama matka vähäpäästöisemmällä maan pintaa pitkin kulkevalla joukkoliikenteellä.

Lentovero on vero, joka nostaisi lentojen hintoja, jotta hinta vastaisi enemmän myös lennon aiheuttamia ilmastopäästöjä. Yli puolet suomalaisista kannattaa lentoveroa Helsingin Sanomien teettämän kyselyn mukaan. Eiköhän siis säädetä se ja ohjata liikkumista kohti kestävämpiä liikennemuotoja! Ruotsissa ollaan ottamassa käyttöön lentovero uudelleen hetkellisen tauon jälkeen. Suomalaiseen lentoveroon voitaisiin tehdä vielä parannuksia länsinaapurin malliin. Vero voisi esimerkiksi määräytyä lennon toteutuneiden päästöjen mukaan. Tämä kannustaisi lentoyhtiöitä tulevaisuudessa kokeilemaan esimerkiksi vähäpäästöisempiä polttoaineita, joita parhaillaan kehitellään.

Tärkeä askel lentomatkailun vähentämiseksi on myös vaihtoehtoisten liikenneyhteyksien parantaminen. Suomen tuleekin aktiivisesti edistää Helsinki-Tallinna -tunnelin ja Rail Baltican toteutumista, jotta tulevaisuudessa Suomesta päästään yhdessä yössä junalla Keski-Eurooppaan. Nyt tarvitaan rohkeita askelia myös valtion suunnalta, jotta tämä lentoliikenteelle vaihtoehdon luova junayhteys Suomen ja Euroopan välille saadaan toteutettua!

Tällä hetkellä lentomatkailu on kymmenen kertaa halvempaa kuin satoja kertoja ympäristöystävllisempi junamatkailu. Tämä on täysin kestämätön tilanne. Siksi lentomatkailun hintaa tulee nostaa lentoverolla, mutta myös lentopolttoainetta verottamalla.

 

Auta rakentamaan ilmastokestävää Suomea ja lahjoita kampanjaan: http://lahjoita.vihreat.fi/sameli-sivonen

 

ja tule mukaan tekemään kampanjaa liittymällä tukiryhmään: http://facebook.com/groups/samelinjengi/

Start typing and press Enter to search