Maksuton toinen aste on jokaisen nuoren oikeus

Jopa joka neljäs toisen asteen keskeyttänyt mainitsee rahapulan syyksi keskeyttämiseen. Yli 100 000 alle 18-vuotiasta elää pienituloisessa perheessä. Pienituloisia nuoria on erityisesti ammatillisen koulutuksen piirissä, jossa kustannukset saattavat työvälineiden osalta kohota hyvinkin korkeiksi. Ammatillisesta koulutuksesta on myös leikattu valtavasti viime vuosina vähentäen opetustuntien määrää ja kouluverkon kattavuutta. Useille tämä tarkoittaa toiselle paikkakunnalle muuttamista jo 15-16 vuotiaana.

Koulutuksen kustannukset ovat monelle liikaa myös lukiossa. Oppimateriaalien sähköistyessä on pidettävä huolta, että jokaisella on mahdollisuus myös laitteeseen, jolla käyttää digitaalisia oppimateriaaleja. Meidän tulee taata, ettei Suomessa kenellekään rahanpuute ole syy jättää kouluttautumatta.

Maailmassa, jossa oppimisen taito on entistä tärkeämpi, koulun kesken jättäminen saattaa tulla erittäin kalliiksi niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin. Tulevaisuuden työelämää on entistä vaikeampi ennustaa, joten jokainen liike, mitä voimme tehdä tulevaisuuden kansalaisten koulutustason parantamiseen, on tärkeä.

Maksuton toinen aste parantaa sekä yhteiskuntamme tasa-arvoa sekä kannustamalla ihmisiä kouluttautumaan, myös tekemällä koulutuksesta helpommin saavutettavaa myös pienituloisille.

Kansalaisaloitteen maksuttoman toisen asteen selvittämiseksi voit allekirjoittaa täällä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2607

Start typing and press Enter to search