Naurun tarinasta tulee koko maailman ottaa oppia

”Kyllä se oli oppitunti meille itsellemmekin. Emme me suunnitelleet, että näin kävisi”, Naurun presidentti sanoo. ”Niin, voisiko muu maailma ottaa tästä opikseen? Minä todellakin haluaisin uskoa, että niin tapahtuu.”

Naurun tarinasta on ihmiskunnalla paljon opittavaa. Luonnonvarojen ylikulutus uhkaa koko ihmiskuntaa ja maapallon kestävyyttä. Maapallon lämpötilan nousu tulee muuttamaan elinolosuhteita valtavasti. Merenpinnan noustessa monet tällä hetkellä asutut alueet tulevat jäämään veden alle.

Naurun luonto on pitkälti tuhottu kaivostoiminnalla. Kestämätön luonnonvarojen kaivaminen uhkaa luonnon monimuotoisuutta. Naurulla kaivostoiminnan syynä on ollut fosfaatti, jota käytetään valmistettaessa maatalouden lannoitteita. Suurin osa maailman maataloudesta keskittyy kasvattamaan rehua tuotantoeläimien ruoaksi. Esimerkiksi Suomessa 80% pelloista on rehunviljelyä. Ruoantuotannosta aiheutuu kuljetuksineen ja energiankulutuksineen 40% koko maailman päästöistä. Tämä on täysin kestämätöntä. Nopeimpia tapoja maatalouden päästöjen vähentämiseen olisi luopua eläintuotannosta ja keskittyä tuottamaan ihmisravintoa rehun sijaan.

Toinen Naurusta opittava tarina liittyy ihmisten humaaniin kohteluun. Australian suljettua rajansa ja siirrettyä turvapaikanhakijat Naurulle, on näiden ihmisten elinolosuhteet olleet järkyttäviä. Telttaleireiltä parakkirakennuksiin ilman toivoa koulutuksesta, työpaikasta tai edes mahdollisuudesta muuttaa pois Naurulta. Ihmisten vapaan liikkuvuuden rajoittaminen toivottoman tulevaisuuden edessä luo vain tuskaa ja kärsimystä. Rajojen sulkeminen, ihmisoikeuksien unohtaminen ja inhimillisen elämän rajoittaminen ei auta ketään.

Siksi tarvitaan vahvoja kansainvälisiä yhteisöjä, kuten Euroopan unioni ja Yhdistyneet kansakunnat. Tarvitaan tiukkoja kansainvälisiä toimia ja rajoituksia. Lihantuotantoa, ilmastopäästöjä ja kaivostoimintaa tulee rajoittaa ympäri maailman. Ihmisten vapaata liikkuvuutta tulee helpottaa ja kehitysavun tasoa nostaa radikaalisti. Ilmastonmuutos on aikamme suurin uhka. Naurun tarinasta tulee koko maailman ottaa oppia.

 

Helsingin sanomien pitkä artikkeli Naurusta: http://dynamic.hs.fi/2018/naurusaari/

Start typing and press Enter to search