Säästöjä kunnalle – turvallisempaa seksiä nuorille. Maksuton ehkäisy Helsinkiin!

Helsingin kaupungin pitää tarjota maksutonta ehkäisyä kaikille nuorille. Maksuttoman ehkäisyn tulee sisältää sekä hormonaalinen ehkäisy että kondomit kaikille alle 25-vuotiaille.

Maksuton ehkäisy lisää ehkäisyn käyttöä, jolloin raskaudenkeskeytysten ja seksitautien määrä vähenee. Tämä on todettu maksutonta ehkäisyä tarjoavissa kunnissa, kuten esimerkiksi Raumalla. Raumalla alle 20-vuotiaiden klamydiatartuntojen määrä on laskenut kolmanneksella. On arvioitu, että Rauma säästää ilmaisella ehkäisyllä vuosittain 100 000 euroa, koska aborttien määrä on vähentynyt. Myös muissa kaupungeissa, kuten Vantaalla, nuorten maksuttoman ehkäisyn on todettu vähentävän aborttien määrää.

Maksuton ehkäisy säästää kunnan rahoja ja on tärkeää nuorten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Eniten raskaudenkeskeytyksiä tehdään 20-24-vuotiaiden ikäluokassa, joten maksuton ehkäisy auttaisi heitä välttämään raskaudenkeskeytyksien läpikäymistä. Ikäluokan nuoret ovat monesti vähävaraisia opiskelijoita, joille ehkäisyn hankkiminen voi olla kallista – maksuttomasta ehkäisystä hyötyvät siis taloudellisesti sekä nuoret että kaupunki.

Tällä hetkellä Helsinki tarjoaa maksuttomat e-pillerit kolmeksi kuukaudeksi ehkäisyn aloittajalle sekä ensimmäisen kierukan tai kapselin. Kondomeja on saatavilla ilmaiseksi, mutta ei siten, että niitä jaettaisiin käytettäväksi säännölliseen ehkäisyyn. Vaikka tilanne on parempi kuin monissa muissa kunnissa, voidaan aina parantaa, erityisesti kun siitä on vain hyötyä kaikille. Hormonaalisen ehkäisyn rinnalle on tarjottava myös kondomeja, jotta seksitauteja ehkäistään tehokkaammin. Lisäksi kondomien paremmalla saatavuudella vastuu ehkäisystä jakautuisi tasaisemmin eri sukupuolille.

Helsingissä maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen kaikille alle 25-vuotiaille on perusteltua 20-24-vuotiaiden korkeiden aborttilukujen takia. Myöhemmin maksuton ehkäisy tulee laajentaa koskemaan kaiken ikäisiä.

Allekirjoita kuntalaisaloite maksuttomasta ehkäisystä Helsingissä: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/2161

Start typing and press Enter to search