Suomi, jossa perustulo turvaa mielenrauhan

Suomessa toimeentulotuen jättää hakematta jopa joka toinen, joka siihen olisi oikeutettu. Yhteiskunnalle tämä käy kalliiksi, sillä heikoimmassa asemassa olevalle puuttuva tuki voi johtaa esimerkiksi asunnon menettämiseen ja aloittaa pahan syrjäyttämiskierteen. Kun puhutaan sosiaaliturvan kustannuksista, unohdetaan usein puhua näistä jopa 100 000:sta suomalaisesta, joiden inhimilliset kustannukset ovat valtavat, mutta myös kansantaloudelliset kustannukset luultavasti suuremmat, kuin jos tuki olisi ollut helposti saatavilla.

Tarvitsemmekin pian yksinkertaisen sosiaaliturvan, toimivan perustulon, joka takaa mielenrauhan niin pienituloiselle kuin myös yrittäjyydestä haaveilevalle. Tai opiskelijalle, joka tuskailee opintopisterajojen kanssa. Perustulo helpottaa työn vastaanottamista niille, ketkä tänä päivänä elävät työmarkkinatuen varassa ja joutuvat jättämään keikkatyön väliin tukien menettämisen pelossa. Perustulo turvaa toimeentulon opiskelijalle, joka pohtii, kokeilisiko siipiään yrittäjänä. Mutta ennen kaikkea perustulo turvaa niiden elämän, jotka tänä päivänä syystä tai toisesta eivät hae monimutkaista ja nöyryyttävää sosiaaliturvaamme.

Meidän tulee rakentaa perustulo, joka luo turvaa ja vapauttaa ihmiset toteuttamaan itseään ilman pelkoa varattomuudesta.

Start typing and press Enter to search