On tehtävä kaikki ilmastonmuutoksen hidastamiseksi

Maiden lämpötilojen poikkeukset normaalista, video Antti Lipponen
Hiilidioksidipitoisuudet ilmakehässä ovat suurempia kuin 800 000 vuoteen. Viimeisestä 18 vuodesta 17 kuuluu maailmanhistorian lämpimimpiin. Maapallo tulee näillä näkymin lämpenemään neljä astetta. Se tarkoittaa, että suurin osa alueista, missä ihminen elää nyt, tulee olemaan elinkelvotonta. Näillä alueilla tapahtuu myös suurin osa maailman ruoantuotannosta. Sekin tulee loppumaan. Sitä ennen ihmistä uhkaa juomaveden loppuminen.
 
Nämä eivät ole yllätyksiä, eivätkä uusia asioita. Ilmastonmuutoksesta on puhuttu jo 70-luvulta lähtien. Silti ihmisten käytös ei ole muuttunut, vaan fossiilisten polttoaineiden kulutus on vain jatkunut. Ja jatkuu edelleen. Niin kauan, kuin talous kasvaa, myös ilmasto tuhoutuu, sillä tässä järjestelmässä kasvu perustuu lisääntyvään kulutukseen, joka lisää jatkuvasti ilmastopäästöjä. Me emme tule keksimään ajoissa teknologioita, joilla tilanne voitaisiin pelastaa. Miksi olemme antaneet asian päästä näin pitkälle, ettemme pysty enää pysäyttämään ilmastonmuutosta?
 
Siksi, että suurinta osaa poliitikoista ei vain kiinnosta. Erityisesti vanhoissa puolueissa etusijalle laitetaan oma hetkellinen etu tulevaisuuden sukupolvien sijaan. Viimeksi eilen kyselytunnilla kuuntelin, miten hallituksen edustajat puolustelivat politiikkaansa, jonka ilmastovaikutukset tällä hallituskaudella ovat plusmiinus nolla. Hallitus saastuttaa ja tuhoaa hiilinieluja saman verran kuin tekee päästövähennyksiä. Tänä aamuna luin Antti Rinteen lainauksen, jossa Rinne sanoi, että saastuttavan teollisuuden työpaikat ovat tärkeämpiä, kuin ilmastonmuutoksen vastainen taistelu. Mitä järkeä meidän on tuottaa talouskasvua teollisuudella, joka tuhoaa tulevien sukupolvien tulevaisuuden?
 
Ylioppilaslehti julkaisi eilen hienon kirjoituksen siitä, miten ilmastonmuutos on mennyt liian pitkälle. Sen tärkein kohta on tässä: ”entistä useampi on ymmärtänyt, että tärkein ilmastoteko on lähteä mukaan politiikkaan ja liittoutua muiden kanssa. Kuluttajan valinnat eivät riitä, vaikka esimerkiksi kieltäytymällä syömästä eläimiä on merkityksensä.”
 
Vaikka pienilläkin teoilla on merkitystä, maailma ei muutu niin kauan, kuin politiikka on täynnä Juha Sipilän, Petteri Orpon tai Antti Rinteen kaltaisia henkilöitä. Tämä maa, ja maapallo, tarvitsee politiikkaan ihmisiä, jotka ymmärtävät, että vaikka ilmastonmuutosta ei voida enää pystäyttää, on elintärkeää, että teemme kaiken sen hidastamiseksi.
Lue tai kuuntele ylioppilaslehden artikkeli täältä: http://ylioppilaslehti.fi/2018/08/kaikki-loppuu-pian/

Start typing and press Enter to search