Toimitaan opiskelijaliikkeenä rakentamisen edelläkävijöinä

Puhe Suomen ylioppilaskuntien liiton liittokokouksessa 17.11.2017

Hyvät kanssaylioppilaat

Lähes kaikki meistä omistaa joko suoraan tai epäsuorasti asuntoja. Opiskelija-asumista rakennetaan ja ylläpidetään paitsi ylioppilaskuntien, myös ylioppilaskuntien omistamien säätiöiden toimesta.

Samaan aikaan rakennetusta ympäristöstä ja liikenteestä syntyy jopa 55% yhteiskuntamme ilmastopäästöistä.

Näistä päästöistä myös meillä, opiskelijoilla, on vastuu.

Rakennuksia tarkastellessa keskitymme usein vain käytöstä aiheutuvaan energiankulutukseen ja pyrimme tiivistämään rakennuksemme niin ilma, vesi, kuin lämpötiiviiksikin. Tämä on hyvä oikein tehtäessä, mutta ei riitä.

Rakennuksen ilmastopäästöistä jopa 45% saattaa tulla jostain aivan muusta, kuin siitä, miten rakennusta käytetään. Energiatehokkuuden ja energiantuotannon päästöjen laskiessa, tämä osuus vain kasvaa.

Mutta mistä nämä päästöt sitten syntyvät?

Rakennusmateriaalien kaivamisesta, kaatamisesta ja valmistamisesta.

Rakennustyömaiden toiminnasta, aina kuljetuksista rakentamiseen ja harjannostajaisiin.

Halvalla ja kiireellä rakennettujen rakennusten korjauksista, ennenaikaisista kestämättömien rakennusten purkamisista ja kierrättämättömien materiaalien tuhoamisesta.

Maankäyttö- ja rakennuslaki on onneksi muuttumassa niin, että rakennusten ekologisuutta arvioitaessa painopistettä siirretään pikkuhiljaa koko rakennuksen elinkaaren   aiheuttamiin päästöihin aina rakennusmateriaalien kaivamisesta rakennuksen kierrätykseen saakka. Tässä muutoksessa myös opiskelijajärjestöjen tulee vaatia kunnianhimoisia tavoitteita.

Arkkitehti Lars-Erik Mattilan diplomityötä lainatakseni:
”Suomessa talot rapistuvat tai remontoidaan pilalle ja ihmiset menettävät rahansa. Suomessa talot homehtuvat ja ihmiset menettävät terveytensä. Suomessa talot puretaan ja ympäristö täyttyy saasteista, joista rakennukset on tehty.”

Tämä ei enää vetele. Nuorina toimimme monilla yhteiskunnan osa-alueilla suunnannäyttäjinä. Otetaan tämä rooli myös rakentamisen saralla. Siirretään sivuun jumahtaneen rakennusteollisuuden lobbaus ja vuosikymmeniä käytössä olleet kestämättömät rakennustavat.

Rakennetaan opiskelija-asuntoja ekologisista materiaaleista niin, että ne kestävät vuosisatoja, ja että purkaessamme rakennukset, voimme joko kierrättää kaikki materiaalit tai vaikka dumpata ne vaikka metsään ilman, että tästä aiheutuu ympäristölle haittaa.

Start typing and press Enter to search