Vastikkeeton perustulo korjaisi epäinhimillisen perusturvamme

 

Puhe Vihreiden puoluevaltuuskunnassa 26.5.2018

Tällä viikolla Kela on taas tiedottanut, että opiskelija voi hakea toimeentulotukea kesäajaksi, mikäli ei saa kesätöitä tai -opintoja.

Homma ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertainen. Opiskelijan tulee todistaa Kelalle, ettei tutkintoon valmistavia opintoja ole saatavilla kesäksi. Samoin opiskelijan on myös selvitettävä, mistä ja miten on hakenut kesätöitä riittävästi. Kuulostaako monitulkintaiselta? No niin minustakin.

Eikä siinä vielä kaikki, Kela odottaa, että opiskelija on nostanut kaikki opintolainansa, ennen kuin oikeus toimeentulotukeen myönnetään. Miltä muulta väestöryhmältä vaaditaan, että nostaa lainaa vuokran tai ruoan maksamiseksi, ennen kuin myönnetään perustoimeentulotukea? 

Perustuslain yhdeksästoista pykälä takaa jokaiselle oikeuden välttämättömään toimeentuloon. Tätä pykälää varten meillä on toimeentulotuki. Pykälä ei edellytä, että ihmisen pitäisi nostaa lainaa, ennen kuin olisi oikeutettu perustoimeentulotukeen.

Tämä meidän nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä ja viranomaisten tekemät epäinhimilliset linjaukset asettavat ihmisiä hyvin kummallisiin, jopa perustuslain kannalta kyseenalaisiin tilanteisiin.

Vastikkeeton perustulo ratkaisisi näistä monet, esimerkiksi tämän mielivaltaisen pakottamisen siihen, että opiskelija joutuu maksamaan arkensa kustannukset pakkolainalla.

Start typing and press Enter to search