Vihreiden tulee olla aito kaupunkipuolue

Puhe puoluevaltuuskunnassa Salossa 8.9.2018

 

Kesän helteiden seurauksena ilmastonmuutos on taas noussut vahvasti suomalaiseen keskusteluun. Se on tärkeää, sillä ilmastonmuutos on asia, miksi meistäkin suuri osa on lähtenyt mukaan politiikkaan.

Ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa keskeistä on päästöjen vähentäminen. Yksi suuri päästösektori, jonka vähentämiseen meidän on mahdollista tehdä töitä, on liikenne. Liikenteestä aiheutuu jopa 40% päästökauppasektorin ulkopuolisista päästöistä Suomessa.

Hallituksen lanseeraaman Kansallisen energia- ja ilmastostrategian mukaan Suomen tulee vähentää liikennesektorin päästöjä 50% vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä  verrattuna. Valitettavasti hallituksen liikenneministeri Berner on todennut, ettei hallitus enää edes pyri pääsemään omaan tavoitteeseensa. Siksi meiltä, jotka tunnustamme ilmastonmuutoksen vakavuuden, vaaditaan entistä enemmän työtä.

Tehokkain keino vähentää liikenteen päästöjä on vähentää liikkumisen tarvetta. Helpoiten se onnistuu, kun ihmiset asuvat lähellä työpaikkaansa ja palveluitaan – tiiviissä kaupungissa, jossa päivittäiset matkat voi hoitaa kävellen ja pyöräillen.

Viimeksi eilen mua ohjeistettiin, etten saisi puhua kaupunkien puolesta, sillä ketään ei saa pakottaa muuttamaan kaupunkeihin. Ei, en halua pakottaa ketään muuttamaan yhtään minnekään. Juuri siksi puhun kaupunkirakentamisen puolesta. Mä haluan antaa aidon mahdollisuuden valita muuttaa kaupunkiin niille, ketkä haluavat muuttaa kaupunkiin.

Suomalaisista vain 11% asuu keskustamaisilla alueilla samaan aikaan, kun 30% haluaisi asua. Ja halukkaiden määrä vain kasvaa. Nuorissa trendi on vahvistuva. Enää ei uskota omakotitaloon ja omaan autoon. Nuoret haluavat asua kansainvälisissä ja elävissä kaupungeissa, jossa palvelut ovat lähellä. Tämä on kehityssuunta, jota meidän vihreiden tulee aktiivisesti mahdollistaa.

Niin kauan, kun valtio tekee kaupunkeja syrjivää politiikkaa, nousee asumisen hinta kaupungeissa, kun kantakaupunkiin haluavia on enemmän, kuin siellä on asuntoja. Tämä sattuu erityisesti pienituloisiin ja nuoriin.

On sekä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden että ilmaston tulevaisuuden kannalta tärkeää, että tuemme kaupunkiemme kasvua. Tällä hetkellä Kokoomus mielletään Suomen kaupunkipuolueeksi. Silti kokoomus on puolue, joka ajaa autoilua kaupunkikeskustoihin, joka ei ole valmis rakentamaan puistoja, jos vaihtoehtona on rakentaa kauppakeskuksia.

Me tarvitaan tähän maahan kaupunkipolitiikkaa, joka rakentaa kestäviä kaupunkeja. Meidän tulee olla se aito kaupunkipuolue!

Start typing and press Enter to search