Samelista

Olen Sameli Sivonen, arkkitehti ja kestävän kaupunkikehityksen asiantuntija. Olen ollut mukana politiikassa jo kohta kymmenen vuoden ajan vaikuttamassa niin Helsingin kuin Suomenkin suuntaan.

Työskentelen parhaillaan kaupunkien kestävän kehityksen mukaisen kaupunkisuunnittelun konsulttina. Työpöydälläni liikkuu niin ilmastoviisaan suunnittelun kuin kiertotalouden edistämiseen liittyviä suunnittelu- ja arviointiprojekteja. Lyhyesti kuvaisin työtäni niin, että autan sekä kuntia että yrityksiä siinä, että kaupunkisuunnittelu ja rakentaminen olisi kestävämpää. Ilmastopäästöjen sijaan kaupungit tuottaisivat uusiutuvaa energiaa ja sitoisivat hiiltä, luontohaitan aiheuttamisen sijaan viheralueiden ja suojelualueiden määrä kaupungeissa kasvaisi, rakennettua ympäristöä viherrytettäisiin ja luonnon tilaa parannettaisiin, autoilun kasvun sijaan joukkoliikenteen käyttö sekä arkiliikuntaa tuovat aktiiviset kulkumuodot kasvaisivat ja eriytymiskehityksen sijaan kaupungit mahdollistaisivat kaikille hyvän elämän ja yhteisöllisyyden kasvun.

Minulla on pitkä kokemus politiikan parissa työskentelystä aina ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustajan tehtävistä Vihreiden puoluehallitukseen ja Vihreiden nuorten puheenjohtajan tehtäviin. Kuntapolitiikassa olen ollut mukana jo kahdeksan vuoden ajan ja tunnen Helsingin kaupunkisuunnitteluun liittyvän päätöksenteon hyvin. Minulta löytyy kokemusta viimeisen kuuden vuoden ajalta kaupunkiympäristölautakunnasta ja olen toiminut myös kaikissa muissa kaupunkiympäristön toimialan luottamuselimissä, sekä lautakunnan molemmissa jaostoissa rakennusten ja yleisten alueiden jaostossa ja varapuheenjohtajana ympäristö- ja lupajaostossa. Viime valtuustokaudella toimin myös HKL:n johtokunnassa ja Helsingin seudun maakuntakaavan ohjaustoimikunnassa. Kaupunkisuunnittelun lisäksi minulla on opintoja taloustieteestä, kaupunkisosiologiasta, kaupunkiekologiasta, kaupunkimaantieteestä, kaupunkimuotoilusta sekä rakennusperinnön suojelusta ja perinteisestä rakentamisesta. Työkokemusta löytyy niin raksalta ja ravintolan keittiöstä kuin arkkitehtitoimistoista ja ajatuspajoista.

Olen seurannut kaupunkisuunnittelua jo lähes 15 vuoden ajan. Sinä aikana maailma on muuttunut ja näin myös kaupunkisuunnittelun tavoitteet ovat kehittyneet. Perusajatus siitä, että ihmisen toiminta kannattaa koettaa keskittää mahdollisimman pienelle alueelle ja näin jättää luontoalueet rauhaan, pysäyttää kaupunkialueiden leviäminen yhä uusille alueille ja luoda sellaista kaupunkiympäristöä, missä palvelut on kestävästi kävelyetäisyydellä ja elämä ilman autoa on helppoa, ovat edelleen totta ja tärkeitä. Mutta siihen, miten tällaista tiivistä kaupunkia tehdään, on tullut lisää sävyjä tänä aikana, erityisesti ekologisen kestävyyden osalta. Viheralueiden säästämisen merkitys on kasvanut ja autojen edellyttämän asvaltin määrää niin katutilassa kuin sisäpihoillakin kyseenalaistetaan enemmän kuin ennen, jotta rakennettua ympäristöä voidaan viherryttää myös suomalaisissa kaupungeissa.

Haluan käyttää osaamistani sen eteen, että Helsinki olisi tulevaisuudessa kestävämpi. Viihtyisämpi ja vehreämpi kaupunki, jossa arvokkaat ja vanhat metsämme suojeltaisiin, liikkuminen olisi jokaiselle helppoa, kaduilla olisi enemmän puita ja kasvillisuutta, ja jotta kaikille löytyisi sopiva asunto ja hyvä ja kaunis ympäristö elää. Kaupunkimme tulee olla ilmaston kannalta kestävä, ja siksi niin liikenteen kuin rakentamisenkin päästöjä pitää vähentää paljon nykytasoon verrattuna. Näiden tavoitteiden toteutumiseksi työtä on vielä tehtävänä, ja sitä haluan jatkaa tulevalla valtuustokaudella.

Unelmani on, että tulevaisuudessa kaupunkimme kadut olisivat asvalttikenttien sijaan kuin puistoja, niillä kuuluisi autojen melun sijaan lintujen laulu, että lapset voivat pyöräillä turvallisesti kouluun ja pelata palloa kaduilla, että yöjunalla pääsisi myös Keski-Eurooppaan. Haluan, että Helsinki on kaupunki, jossa jokaisen arki on hyvää ja kestävät valinnat aina helppo tehdä.

Miten tämä toteutetaan? Tästä kirjoitimme yhdessä Turun kaupunkiympäristöstä vastaavan apulaispormestari Elina Rantasen kanssa puheenjohtamassamme Vihreiden kaupunkipoliittisessa työryhmässä noin vuosi sitten ohjelman, mikä kuvaa sitä, miten Vihreät näkevät, että suurissa ja kasvavissa kaupungeissa voidaan sopeutua kaupunkien kasvuun ekologisesti ja sosiaalisesti kestävästi, ja tämän ohjelman toimenpiteitä tulen edistämään tulevalla valtuustokaudella: Vihreiden ohjelma suurille kaupungeille

Seuraa työtäni ja vaalikampanjaani someissani, ja laita viestiä jos mikä tahansa kaupunkisuunnitteluun liittyvä kysymys tai näkemykseni siitä mietityttää!

Facebook

Instagram

Bluesky

LinkedIn

Threads

TikTok